Kaip žmonija sužinojo apie pantenolį?

PANTENOLIS

(vitaminas B5 / pantoteno rūgštis/ pantotenatas/ dekspantenolis/...)

Kaip žmonija sužinojo apie pantenolį?

Chemikas, atradęs pantenolį
Pantoteninė rūgštis (vit. B5) yra vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas, atrastas 1931 metais, kai chemikas Roger J. Williams tyrinėjo B vitaminų komlpeksą. Williams pastebėjo, kad rūgštinė medžiaga stimuliuoja padermių augimą ant Saccharomyces cerevisiae mielių.
Apie 1933 m. jis pavadino šią rūgštinę medžiagą pagal graikišką žodį „panthos“ reiškiantį „iš visų pusių“, kadangi vit. B5 randamas įvariausiuose produktuose.

Fizinės ir cheminės savybės

pantenolio molekulinė struktūra

Nors dekspantenolis (DXP) atrastas prieš 80 metų, tačiau tikslūs jo veikimo principai dar vis nepilnai suprantami. DXP yra biologiškai aktyvi pantenolio forma, kurio anijonas vadinamas pantotenatu.
DXP yra oksiduojamas iki pantoteninės rūgšties odoje bei gleivinėje. Dažniausiai randamas kaip alkoholis arba kaip provitaminas pantotenolis, arba kaip kalcio pantotenatas.
Gryna pantoteninė rūgštis yra vandenyje tirpus, tirštas, gelsvas aliejus. Jis stabilus neutralioje terpėje, bet lengvai paveikiamas rūgščių, šarmų bei karščio. Kalcio pantotenatas – baltos spalvos, bekvapis kristalas – dažniausiai randamas komercinių vitaminų papildų sudėtyje, kadangi yra stabilesnis nei gryna rūgštis.

Pantenolis žmogaus organizme?

Tik keturi fermentai (enzimai), užkoduoti panB-E genų, yra atsakingi už pantoteninės rūgšties biosintezę iš aspartato/spermino bei ketoisovaleratos būdais, veikiančiais tik bakterijose, grybuose ar augaluose. Todėl žinduoliai ir keletas mikrobų neturi šių enzimų, todėl būtina gauti jau susintetintos medžiagos iš aplinkos.
Nustatyta, kad B grupės vitaminai gaunami iš žarnyno bakterijų bei maisto, dėl to gerai funkcionuojanti mikrobioma (žarnyne „dirbančios“ gerosios bakterijos) užtikrina B gr. vit. sintezę.

Vitaminas B5 maiste

natūralūs šaltiniai, didinantys pantenolio kiekį

Lentelėje surašyti produktai, kuriuose randamas reikšmingas vit. B5 kiekis.

Jūros gerybės

Daržovės, šakniavaisiai, grybai

Ankštiniai, sėklos, grūdai

Gyvūlinės kilmės produktai

Vėžiagyviai, omaras, tunų kiaušidės, lašiša

Imbieras, grybai, (saldžios) bulvės, avokadai, pomidorai, brokoliai, špinatai, moliūgai, kiaulpienės, runkelių lapai, žiediniai/ briuselio kopūstai, įprasti kopūstai

Avižos, žemės riešutai, migdolai, pilnagrūdžiai, lęšiai, pupelės, daigai, saulėgrąžos, 

Kiaušinio trynys, vištiena, jautiena, kepenys, inkstai, pienas ir jo produktai, bičių pienelis, mielės 

Svarbu žinoti, kad dėl pantoteninės rūgšties termolaidumo ir jautrumo oksidacijai, prarandami nemaži jos kiekiai, apdorojant maistą. Apdorojant ar rafinuojant grūdinės kultūros produktus prarandama tarp 37 – 47 %; mėsos, žuvies ar pieno produktų konservavimu parandama apie 20 – 35 %; daržovių konservavimu prarandama 46 – 78 %, o užšaldymu 37 – 57 % pantoteninės rūgšties.

Pantenolio trūkumo požymiai ir paros norma.

acetyle-CoA
Vitamino B5 trūkumas pasireiškia tik labai retais atvejais dėl genetinių pokyčių, dėl nepakankamos ar nesubalansuotos mitybos. Gali pasireikšti šie simptomai: nuovargis, miego sutrikimai, depresinė nuotaika ar depresija, dirglumas, parestezijos ir tirpimo pojūčiai, hipoglikemija su padidėjusiu insulino jautrumu, virškinamjo trakto disfunkcija. 
Siūlomos kasdienės vit. B5 normos pagal keletą nagrinėtų mokslinių straipsnių:
  • Vyrams ir moterims nuo 19 m.: 5 mg per dieną;
  • Nėščiosioms: 6 mg per dieną;
  • Krūtimi maitinančioms moterims: 7 mg per dieną;
  • Kūdikiams iki 6 mėn.: 1.7 mg per dieną;
  • Kūdikiams nuo 7 iki 12 mėn.: 1.8 mg per dieną;
  • Vaikams nuo 1 iki 3 m.: 2 mg per dieną;
  • Vaikams nuo 4 iki 8 m.: 3 mg per dieną;
  • Vaikams nuo 9 iki 13 m.: 4 mg per dieną;
  • Vaikams nuo 14 iki 18 m.: 5 mg per dieną.

Pantenolio privalumai, funkcija, svarbumas

Vitaminas B5 stimuliuoja gliutationo, ATP ir kofermento-A (CoA) biosintezę – visi jie apsaugo organizmo ląsteles nuo pažeidimų. Dekspantenolis, kuris turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, gali būti naudojamas ir lokaliai, ir sistemingai.
Pantoteninė rūgštis pagreitina chirurginių žaizdų gijimą, užtikrindama drėkinimą bei odos apsauginio barjero atkūrimą. Jos trūkumas šiuo atvejų pasireiškia padidintu kortizolio (trumpai tariant, stresą sukeliančio hormono) išskyrimu, sąnarių skausmu, mialgija, nuovargiu, galvos skausmais, depresija, nemiga. Vit. B5 dirgina imunines ląsteles, kad jos išskirtų citokinų. Mokslas jau nagrinėja paradoksalų vit. B5 gebėjimą tapti ir malšintoju, ir skatintoju uždegiminiuose procesuose.
Keletas pantotenamidų CoA biosintezėje įgauna stiprų antimikrobinį aktyvumą prieš mikroorganizmus, įskaitant pantogenines bakterijas.
Kai kuriuose moksliniuose tyrimuose pastebimas didėjantis plaukų folikulų mikrouždegimas, dėl išreikštų T ląstelių ir citokinų (interleukinų-1 alfa), pacientuose, kuriems būdingas plaukų slinkimas. Tai įrodo vit. B5 reikšmę plaukų priežiūroje.

Ko-enzimas

Vit. B5 yra CoA sintezės pirmtakas, todėl tiesiogiai veikia jo metabolizmą. Kofermentas-A (CoA) dalyvauja daugumoje žmogaus kūne vykstančių rekacijų, pvz., ląstelių augimas,  tarpiniame metabolizme, neurotransmiterių sintezėje. 
Pantoteninė rūgštis, pantotenolis ir jo dariniai, būdami CoA pirmtakais, saugo ląsteles ir organus nuo peroksidacinio poveikio – oksidacinio streso, dėl kurio susiformuoja organizmo disfunkcijos ar ligos.
Didėjant CoA sintezei jo daugėja ir mitochondrijose, todėl ląstelės pagamina ir daugiau ATP (energijos), o šios abi medžiagos būtinos sintetinti fosfolipidų ir cholesterolio, kurie taipogi svarbūs ląstelių membranų stiprinimui ar atkūrimui.
Bendrai galma išskirti keletą (iš šiuo metu žinomų ~70) svarbiausių kofermento-A ir ATP aktyvumo vietų:
  • Riebiųjų rūgščių gamyba ir skaidymas, būtinų naujų ląstelių formavimui, cholesterolio gamybai, steroidinių hormonų gamybai, ląstelių membranos vandeningumui, energijos kaupimui;
  • Angliavandenių oksidacinis metabolizmas ir jų panaudojimas ląstelių kūrimui;
  • Amino rūgščių katabolizmas ir baltymų acetilinimas, baltymo struktūravimui, specifinių hormonų ir fermentų aktyvavimui;
  • Hemo (kraujo) sintezė;..

Vit. B5, riebalai ir baltymai

vitaminas B5
Dekspantenolio drėkinantis poveikis, manoma, siejasi su jo gebėjimu atkurti epidermio barjerą, diferencijuojant patį epidermį ar sintetinant reikiamų lipidų.
Pantoteninė rūgštis veikia kaip acilo baltymų nešėjas riebiųjų rūgščių sintezėje.
Viename iš straipsnių teigiama, kad egzogeninis (išoriškai gaunamas) kalcio-D-pantotenatas galimai paveikia genus, kad padidintų baltymų sintezę žmogais odos fibroblastuose ir taip skatintų jų proliferaciją (dauginimąsi) bei migraciją. Šie odos fibroblastai, esantys dermoje (tikroji oda – vienas iš giliausių odos sluoksnių), atsakingi už jungiamojo audinio formavimą, todėl oda gali atsikurti po jos pažeidimo. Fibroblastai generuoja ir išlaiko jungtis tarp atskirų odo sluoksnių.

Pantenolio panaudojimas plaukų priežiūroje

diagrama, iliustruojanti plaukų šaknų struktūros komponentus
Pantenolis (pantoteniės rūgšties alkoholis) yra naudojamas įvairiausiose kosmetinėse priemonėse, lokaliai veikiančiuose medikamentuose ar nuo saulės saugančiuose produktuose. 
Dėl drėkinamųjų bei kondensionuojančių savybių dažniausiai pasitaiko plaukų priežiūroje.
Padeda sudrėkinti plaukus ir galvos odą bei pastaruosius apsaugo nuo išsausėjimo, nepalikdamas lipnumo pojūčio. Be to pantenolis plauko išorę (kutikulę) padengia lygia plėvele, dėl kurios šviesa geriau atsispindi, garbanos atrodo sveikesnės ir blizgesnės. Plaukų galai apsaugomi nuo skilinėjimo, atsiradusio dėl karšto oro ar plaukų džiovinimo.
Viename tyrime dalyvavusioms moterims (n = 21, amžiaus vidurkis 32.05 ± 10.41 m.), kurios išgyveno nuotalinį plaukų slinkimą, intraraumeniniu būdu buvo suleidžiama 500 mg dekspantenolio (DXP) – kartojama 2 mėnesius kas savaitę. Buvo domimasi ne tik DXP poveikiu plaukams, bet ir kaip pokyčiai paveikė jų gyvenimo kokybę. Išvadose teigiama, kas DXP yra vienas iš tinkamiausių priemonių plaukų slinkimo gydymui, nes jis nėra brangus, lengvai prieinamas bei  reikšmingai pagerino tiriamųjų gyvenimo kokybę.
Tyrimų analizėje teigiama, kad DXP prisideda ir prie žaizdų odoje gydymo, kurių gali atsirasti, pavyzdžiui, dėl išsaudėjusios galvos odos. Kadangi DXP gerina kolageno sintezę, proliferaciją (dauginimąsi), migravimą ir prisijungimą odos fibroblastų.
Plauko folikulas (angl., hair follicles, HF) – svarbus organas, randamas žinduolių odoje, kuris reguliuoja plauko augimo procesus. HF disfunkcija gali paskatinti plaukų slinkimą. Plauko spenelio (angl., dermal papilla, DP) ląstelės, manoma, kontroliuoja viso folikulo ciklą bei plauko regeneraciją, išskirdamos siganlines medžiagas. Migravimas ir proliferacija (a) DP ląstelių atskleidė pastarųjų svarbų vaidmenį plauko folikulo augime ir jo struktūros formavime.
Viename iš tyrimų buvo tikrinamas 6 skirtingų mišinių, susidedančių iš raudonojo dobilo ekstraktų, pantenolio, saldymedžio bei dikalio glicirizato, poveikis plaukų apimčiai, plauko storiui ir suskilinėjusiems galiukams. Tyrime dalyvavo 52 asmenys, kurių plaukai yra pažeisti ne trumpesnį nei 6 mėn. laikotarpį. Pokyčiai vertinti kas mėnesį per 6 mėnesius.
Naudoti 6 mišiniai, iš kurių 3 pirmi buvo efektyviausi, o trečiasis parinktas tolesniems klinikiniams tyrimams – visi jie turėjo bendrą sudedamąją dalį – pantenoli.
  • Panthenol + Trifolium Pratense (Clover) Flower Extract-1
  • Panthenol + Hydrolyzed Yeast Protein
    1. Panthenol + Dipotassium Glycyrrhizate (DG)
    Pasiekta statistiškai reikšmingų pokyčių, kurių vertinimui naudoti makro-fotografijos ir iššukuotų plaukų skaičiavimo metodai. Per 6 mėnesius plaukų apimtis padidėjo iki 88,5 %, plauko storis padidėjo iki 76,9 %, o lūžinėjančių plaukų sumažėjo iki 71,5 %.
    Neapsigaukite!
    Vienoje tyrimų apžvalgoje pabrėžiama, kad pantoteninės rūgšties trūkumas paskatina graužikų plaukų pilkėjikmą, tačiau su žmogaus plauku tokio ryšio nerasta. Nors kai kur teigiama, kad įtraukus vir. B5 plaukai apsaugomi nuo žilimo ir atkuriama natūrali plaukų spalva.
    Apibendrinimas
    Šiuo metu vit. B5 ar pantoteninė rūgštis, ar kitos jos formos yra toliau tiriamos, ieškant naujų sąsajų su žmogaus organizmu ir žmogaus galvos plaukais. Mosklas dabar tvirtina, jog vit. B5 tikrai skatina ląstelių dauginimąsi ir pasiskirstymą plaukų folikuluose, palaiko skalpo drėkinimą, turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių, skatina žaizdų gijimą ir plaukų augimą ar tankėjimą.
    Šiuo metu Klein‘s Organic naudoja vitaminą B5 iš aromaNatural.lt : https://www.aromanatural.lt/pantenolis-vitaminas-b5.html . Tačiau ieško kito, patikimesnio ir natūralesnio gaminio. Jeigu turite panašios informacijos šia tema – būtinai susisiekite su mumis!
    Nuolatos besirūpinanti Jūsų plaukais
    Klein‘s Organic Skincare komanda <3

    Leave a comment

    All comments are moderated before being published

    Clean your home without harsh chemicals