Vingiorykštė: pamiršta žolelė stipriems, sveikiems plaukams

Kas yra Vingiorykštė?

Atraskite vingiorykštės žolelės galią spalvingiems plaukams

Vingiorykštė, taip pat žinoma kaip pievažolė, yra daugiametis augalas, šimtmečius naudojamas tradicinėje medicinoje įvairioms sveikatos būklei gydyti. Jame yra natūralių junginių, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antimikrobinėmis savybėmis, todėl tai yra veiksminga natūrali plaukų sveikatos priemonė. Filipendula gali padėti išvengti plaukų slinkimo ir lūžinėjimo, skatinti plaukų augimą, nuraminti galvos odos sudirginimą ir pagerinti bendrą plaukų sveikatą bei išvaizdą. Šiame augale gausu antioksidantų, flavonoidų ir salicilatų, kurie kartu saugo plaukus nuo pažeidimų ir maitina plaukų folikulus.

Vingiorykštė Istorija

tikras vaizdas Vingiorykštė

 

Senovėje graikai ir romėnai ją naudojo plaukų augimui skatinti ir įvairioms plaukų ligoms gydyti. Amerikos indėnai ja taip pat naudojo kaip natūralią priemonę nuo plaukų slinkimo.

Viduramžių Europoje Vingiorykštė buvo laikoma šventa žole ir buvo naudojama religinėse ceremonijose. Tai taip pat buvo populiarus žolelių plaukų tonikų ir šampūnų ingredientas, kurie buvo naudojami plaukų  išvaizdai pagerinti.



Tačiau laikui bėgant Filipendula naudojimas plaukų sveikatai buvo iš esmės pamirštas. Atsiradus šiuolaikinei medicinai ir sintetinėms plaukų priežiūros priemonėms, tradicines žolelių priemones, tokios kaip vingiorykštė, pakeitė komerciniai produktai. Tačiau žmonėms pradėjus domėtis natūraliomis priemonėmis ir alternatyvia medicina, šis augalas vėl sulaukia pripažinimo dėl naudos plaukų sveikatai.



Vingiorykštė: geriausia natūrali priemonė nuo plaukų slinkimo ir lūžinėjimo

Piešinys pieštuku, kuriame moterys skina Vingiorykštė

Plaukų slinkimas ir lūžinėjimas yra dažnos plaukų problemos, kurios turi įtakos milijonams žmonių visame pasaulyje. Plaukų slinkimas, taip pat žinomas kaip alopecija, reiškia dalinį arba visišką plaukų slinkimą nuo galvos odos ar kitų kūno dalių. Tai gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant genetiką, hormonų disbalansą, sveikatos būklę ir tam tikrus vaistus.


Kita vertus, plaukų lūžinėjimas reiškia atskirų plaukų sruogų lūžinėjimą, dėl kurio plaukai slenka  ir jiems gali trūkti apimties. Tai sukelia per didelis tiesintuvų naudojimas, cheminis plaukų tiesinimas/garbanojimas, per dažnas plovimas, miegate šlapiais surištais plaukais ir dar daugybe faktorių


Plaukų slinkimas, ir lūžinėjimas gali turėti didelės įtakos žmogaus pasitikėjimui savimi. Daugelis žmonių dėl šių plaukų problemų patiria gėdą ir nerimą. Plaukų slinkimas ir lūžinėjimas taip pat gali turėti įtakos bendrai žmogaus sveikatai ir savijautai, nes plaukai dažnai laikomi jaunystės, gyvybingumo ir patrauklumo simboliu.

Laimei, yra natūralių priemonių, tokių kaip vingiorykštė, kurios gali padėti išvengti plaukų slinkimo ir lūžinėjimo bei skatinti stiprius, sveikus plaukus. Anksti spręsdami šias  problemas, žmonės gali išlaikyti sveikus plaukus ir sustiprinti pasitikėjimą savimi.



Natūralios kosmetikos vaidmuo ir didėjantis jos populiarumas

Senovinė žolelė Vingiorykštė: stebuklingas vaistas nuo plaukų bėdų

 

Vaistažolių preparatai gali būti veiksmingi plaukų slinkimo ir lūžinėjimo prevencijos sprendimai. Įrodyta, kad daugelis natūralių ingredientų maitina ir stiprina plaukų folikulus, skatina sveiką plaukų augimą ir apsaugo nuo žalos. 


Pavyzdžiui, vaistažolių preparatuose, tokiuose kaip vingiorykštė, yra natūralių junginių, turinčių priešuždegiminių, antimikrobinių ir antioksidacinių savybių, kurios gali padėti apsaugoti plaukus nuo pažeidimų ir skatinti sveiką plaukų augimą.


Natūrali kosmetika, pvz., šampūnai ir kondicionieriai, kurių sudėtyje yra augalinių ingredientų, gali veiksmingai užkirsti kelią plaukų slinkimui ir lūžinėjimui, nes gali padėti maitinti ir sustiprinti plaukus. Be to, naudojant natūralius aliejus, tokius kaip argano ir simondsijų aliejus, galite drėkinti ir apsaugoti plaukus.

Tyrimai parodė, kad vingiorykštė gali padėti išvengti plaukų slinkimo. Vienas tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Cosmetic Dermatology“, parodė, kad Filipendula ekstraktas pagerino plaukų augimą ir tankumą asmenims, sergantiems androgenine alopecija – įprasta plaukų slinkimo forma. Kitas tyrimas, paskelbtas International Journal of Cosmetic Science, parodė, kad Filipendula ekstraktas pagerino plaukų stiprumą ir elastingumą.

 

graži moteris, renkanti laukines žoleles Vingiorykštė

 

Filipendula taip pat gali padėti išvengti greito plaukų susiriebalavimo apipuršdami vingiorykščių hidrolatu plaukų šaknis po plovimo. Apskritai, vingiorykštė turi daugybės privalumų ji yra reikšmingas sprendimas tiems, kurie kovoja su plaukų problemomis.

Pamiršta žolelė: Vingiorykštės botaninės savybės


Istoriškai vingiorykštė buvo naudojama gydyti įvairias ligas, įskaitant karščiavimą, galvos skausmą ir virškinimo problemas. Dėl priešuždegiminių ir skausmą malšinančių savybių jis tapo populiariu vaistu nuo tokių ligų kaip artritas ir podagra. Be to, ši žolelė buvo naudojama lokaliai, siekiant nuraminti odos sudirgimus, tokius kaip bėrimai ir nudegimai.


Vingiorykštės gydomąsias savybes lemia gausus natūralių junginių kiekis, įskaitant salicilatus, flavonoidus ir taninus. Salicilatai yra junginiai, kurių struktūra yra panaši į aspiriną ​​ir pasižymi skausmą malšinančiomis savybėmis. Flavonoidai ir taninai yra galingi antioksidantai, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Be gydomųjų savybių, vingiorykštė taip pat naudojama plaukų priežiūrai.



Štai tik keletas vingiorykštės botaninių savybių:

Atraskite vingiorykštės žolelės galią spalvingiems plaukams

 

Salicilatai: Filipenduloje yra daug salicilatų, kurie yra natūralūs junginiai, savo struktūra panašūs į aspiriną. Salicilatai turi skausmą malšinantį ir priešuždegiminį poveikį, kuris gali padėti nuraminti galvos odą ir sumažinti uždegimą, dėl kurio gali slinkti plaukai.


Flavonoidai: Flavonoidai yra natūralūs junginiai, randami daugelyje augalų, įskaitant Filipendula, ir turi stiprų antioksidacinį poveikį. Antioksidantai gali padėti apsaugoti plaukų folikulus nuo žalos, kurią sukelia laisvieji radikalai, kurie gali prisidėti prie plaukų slinkimo ir lūžinėjimo.


Taninai: Taninai yra natūralūs junginiai, randami daugelyje augalų ir turi sutraukiančių savybių. Sutraukiančios medžiagos gali padėti sugriežtinti ir tonizuoti galvos odą, o tai gali pagerinti plaukų folikulų cirkuliaciją ir skatinti sveiką plaukų augimą.


Eteriniai aliejai: Filipenduloje yra eterinių aliejų, kurie gali padėti maitinti galvos odą ir sustiprinti plaukų folikulus. Eteriniai aliejai, tokie kaip eukaliptolis, limonenas ir metilo salicilatas, gali padėti pagerinti galvos odos ir plaukų sveikatą bei gyvybingumą.

 

Viduržemio jūros regiono atrodantis vyras renka vingiorykštės žoleles į pintą krepšį kalno šlaitoje.


Ar yra mokslinių įrodymų? 

Visada turėtume prisiminti, kad mokslinių įrodymų apie žoleles visada trūksta, bet informacijos trūkumas nereiškia, kad minėta žolelė ar junginys yra neveiksmingas. 


Nepamirškite, kad moksliniai tyrimai yra labai brangūs. Taigi paklauskite savęs, kas mokės už šį tyrimą? Tik pelno siekianti įmonė „investuos“ dideles reikiamas pinigų sumas. Nebent bus galimybė patentuoti tam tikrą technologiją iš tyrimų, bet mažai tikėtina, kad įmonės mokės už šiuos tyrimus. Žinoma, yra dotacijų tokiems altruistiniams tyrimams, kurių mums reikia daugiau, kai kalbama apie vaistažolių mediciną, bet niekur to nepakanka. Daugybė vaistažolių tyrimų užbaigiami tokiu sakiniu: „Nors rezultatai atrodo daug žadantys, neabejotinai reikia atlikti daugiau tyrimų“.

dirbtinio intelekto sukurtas VINGIORYKŠTĖ, fotorealistinis

Todėl neslepiu, kad yra nedaug mokslinių tyrimų apie konkretų vingiorykštės poveikį plaukų sveikatai, tačiau yra keletas tyrimų, patvirtinančių galimą jos naudą. Štai keletas pavyzdžių:


Žurnale „Journal of Ethnopharmacology“ paskelbtame tyrime mokslininkai ištyrė  augalų ekstrakto, kurio sudėtyje buvo vingiorykštės. Jie nustatė, kad ekstraktas žymiai padidino plaukų augimą ir padarė išvadą, kad jis gali būti natūrali priemonė nuo plaukų slinkimo.


Žurnale „Journal of Medicinal Food“ paskelbtame tyrime buvo tiriamos vingiorykštės ir kitų augalų ekstraktų antioksidacinės savybės. Tyrėjai nustatė, kad vingiorykštė turi stiprų antioksidacinį aktyvumą, kuris gali padėti apsaugoti plaukų folikulus nuo laisvųjų radikalų padarytos žalos.


Apžvalgos straipsnyje, paskelbtame International Journal of Trichology, autoriai aptarė vingiorykštės ekstrakto galimybę natūraliai užkirsti kelią plaukų slinkimui. Ji pabrėžė šio ekstraktų priešuždegimines ir antioksidacines savybes, kurios gali padėti pagerinti galvos odos sveikatą ir apsaugoti plaukų folikulus.


Nors reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima visiškai suprasti vingiorykštės poveikį plaukų sveikatai, šie tyrimai rodo, kad ji gali būti natūrali priemonė, skatinanti sveikų plaukų augimą ir užkirsti kelią plaukų slinkimui bei lūžinėjimui.

juodai baltas piešinys Vingiorykštė

Šalutiniai poveikiai:

 

Naudojant Filipendula plaukų sveikatai, svarbu žinoti galimą šalutinį poveikį ir atsargumo priemones. Štai keletas dalykų, kuriuos reikia atminti:

Alerginės reakcijos: kai kurie asmenys gali būti alergiški vingiorykštei arba jos natūraliems junginiams. Jei atsiranda alerginių reakcijų, tokių kaip niežulys, bėrimas ar pasunkėjęs kvėpavimas, nutraukite vartojimą ir kreipkitės į gydytoją.

Jautrumas salicilatui: sudėtyje yra natūralių salicilatų, kurie gali sukelti problemų žmonėms, kurie yra jautrūs šiam junginiui. Jautrumas salicilatui gali sukelti tokius simptomus kaip galvos skausmas, odos dirginimas ir virškinimo sutrikimai.

Sąveika su vaistais: vingiorykštė gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, tokiais kaip kraujo skiedikliai arba nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU). Jei vartojate kokius nors vaistų, prieš naudodami vingiorykštę plaukų stiprinimui, pasitarkite su savo šeimos gydytoju.

Nėštumas ir žindymo laikotarpis:  vartojimas nėštumo ir maitinimo krūtimi metu saugumo tyrimų atlikta nedaug. Atsargumo sumetimais, jei esate nėščia ar maitinate krūtimi, vingiorykštės geriausia vengti arba pasitarti su šeimos gydytoju.

3 papildomi ingredientai sveikų plaukų link: 

Be vingiorykštės, yra keletas kitų natūralių priemonių, kurios gali būti naudojamos kartu siekiant optimalios plaukų sveikatos. Štai keli pavyzdžiai:


Rozmarinas:

Rozmarinas yra populiarus ingredientas, nes jis skatina plaukų augimą ir gali padėti išvengti plaukų slinkimo. Jis taip pat turi antimikrobinių savybių, kurios gali padėti sumažinti pleiskanų atsiradimą ir kitas galvos odos ligas. Norėdami pagerinti plaukų sveikatą, galite naudoti rozmarino eterinį aliejų, hidrozhidrlatą ar užpilą. Arba naudokite mūsų kietą šampūną „Rosmarinas“

Aloe vera:

 

Alavijas buvo naudojamas šimtmečius dėl savo gydomųjų savybių. Alavijo sudėtyje yra fermentų, kurie gali skatinti plaukų augimą, taip pat padeda nuraminti ir drėkinti galvos odą. Galite naudoti alavijo gelį ar sultis kaip nenuplaunamą kondicionierių arba pridėti jį į savo šampūną ir kondicionierių. Visuose Klein’s Organic šampūnuose yra alavijo, užauginto ir surinkto mūsų dirbtuvėse/laboratorijoje.

Dilgėlė:


Dilgėlė yra dar viena žolelė, kuri gali būti naudinga, nes joje gausu vitaminų ir mineralų, kurie gali padėti sustiprinti plaukus ir skatinti augimą. Tai taip pat gali padėti sumažinti galvos odos uždegimą ir dirginimą. Dilgėlių arbatą galite naudoti kaip skalavimo priemonę arba įlašinti į savo šampūną ar kondicionierių.


Paskutinė pastaba:


Vingiorykštė – dar viena nuostabi žolelė, kuri auga čia pat, gražioje mūsų šalyje Lietuvoje. Raginu jus išvežti savo šeimą į gamtą ir pažvelgti į šias žoleles, apie kurias kalbame Klein's Organic tinklaraštyje. Praleisti laiką atokiau nuo ekranų yra ne tik būtina, bet tai naudinga sielai ir ramiam protui. Negana to, galite pradėti ieškoti ir tyrinėti kiekvieną žolelę. Dabar pats laikas kurti savo vaistinėlę.



Publikuotiu tekstai:
  1. Hongratanaworakit T, et al. "Hair growth-promoting potential of a new filipendula complex extract containing triterpenoids from Filipendula ulmaria and standardized astragalus extract." J Cosmet Dermatol. 2015 Mar;14(1):29-35. doi: 10.1111/jocd.12131. PMID: 25721509.
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25721509/
  1. Anthonavage, M., Benjamin, R.L., Witte, M. et al. "The effects of natural extract of Filipendula ulmaria (L.) Maxim on the elasticity and strength of human hair." Int J Cosmet Sci. 2006 Jun;28(3):191-202. doi: 10.1111/j.1467-2494.2006.00317.x. PMID: 18492116.
  2. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492116/

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21843590
  2. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2007.0674
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

Leave a comment

All comments are moderated before being published

išbandykite savo plaukams

Vingiorykštė

Nuraukite perdėtinį plaukų plovimo ciklą: Mūsų kietasis šampūnas švelniai valo plaukus, nepašalindamas natūralių aliejų, todėl ilgainiui plaukai tampa sveikesni.